Sağlığımızı Tehdit Eden 7 Kötü Alışkanlık

143 views
Sağlığımızı Tehdit Eden 7 Kötü Alışkanlık
Sağlığımızı Tehdit Eden 7 Kötü Alışkanlık

Daha güzel olmak için bedenimizde yarattığımız tahribatın farkına varmıyoruz. Ancak bu alışkanlıklar zamanla birçok hastalığa sebebiyet veriyor ve bizi tedavi arayışlarına itiyor.

1-Topuklu Ayakkabılar: Her ne kadar zarif ve daha uzun görünmenin bir yolu olsa da 5 cm üzerinde kullanılan yüksek topuklu ayakkabıların ayak sağlığı yanı sıra bel sırt hatta omuriliğe kadar varan zararları mevcut. Bunlardan bir kaçı parmaklarda ve ayak kemiklerinde şekil bozuklukları, bacakların yan bağlarında kasların zorlanması, kemik büyümeleri, tırnak çekmesi ve nasır oluşumunu sayabiliriz. Ayrıca tüm gün tüm yükü taşımak zorunda kalan ayakların aşırı yorulmasıyla bel fıtığı ve omurilikte yaşanacak problemler de muhtemel.

2-İmitasyon Takı Kullanımı: Çok beğendiğimiz ama pahalı olması nedeniyle imitasyonunu tercih ettiğiniz takılar olabilir. Görsel anlamda pek de imitasyon olduğu belli olmasa da vücuda verdiği zararlar geri dönülmez hastalıklar yaratmaktadır. Bu takılar nikel alerjik maddelerle yapıldığı için cilt yüzeyi lekelenmeler yapabildikleri gibi daha ileri boyutta cilt altına işleyerek var olan alerjik durumları tetikleyebildikleri gibi dermatit adıyla bilinen egzamaya da sebep olabilmektedir.

3-Sahte Güneş Gözlükleri: Taklit güneş gözlükleri görsel anlamada tatmin edici gibi görünse de güneşli bir günde gözlüksüz gezmekten daha az zararlı değildir. Güneşte gözlük takmamızın nedeni UV ve IR ışınlarından korunmak iken ışınlara hiçbir etkisi olamayan bu gözlükleri kullanmak göz sağlığı açısından uygun değildir.

4-Pamuklu olmayan iç çamaşırı: İç çamaşırı seçiminde görsellik, rahatlığın yanında sağlıklı olmasına önem gösterin. Naylon ve karışıyla üretilen iç çamaşırları vücut sıvısını ememediği için çeşitlik viral enfeksiyonlara, mantar oluşumuna neden olmaktadır. Üretim maddesi hacrinde de çok renkli iç çamaşırı seçiminden uzak durun çeşitli kimyasallarla renklendirme işlemlerinden geçirildiği için kanserojen etki yapabilmektedir.

5-Öğün atlama: Öğün atlayarak beslenmek dengesiz ve sağlıksız beslenmenin dolayısıyla birçok sağlık problemini de en büyük etkenidir. Özellikle günün ilk öğününü atlamak ve geciktirmek beyin fonksiyonları için oldukça önemli. Yapılan birçok araştırma da gösteriyor ki zihinsel ve bedensel faaliyetlerin aktifleşebilmesi ve daha fonksiyonel çalışması için kahvaltı öğünü önemli.

6-Biyolojik saat: En az dengeli beslenme ve spor kadar önemlidir. Vücut dengesi için gerekli olan hormonların, salınması işlemi için gerekli uyku ve dinlenme önemlidir. Vücudumuzun biyolojik saatine uygun aralıklarla uyumamak uzun vadede çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor. Melatonin denen uyku hormonunun en çok salındığı 10:00-05:00 aralığının uyku ile geçirilmesi sağlık açısından oldukça önemli.

7-Sigara-Alkol-Uyuşturucu Madde: İsmi ne olursa olsun insan bedenine ve ya ruhuna zararlı her türlü uyarıcı madde bağımlılıkları kısa vadede keyif verici olsa da uzun vadede insan ölümlerinin neredeyse %80 nedeni olmaktadır. Merak, çevresel ilişkiler ve taklit duygular sebebiyle kolaylıkla bağımlısı olabildiğiniz madde alışkanlıklarına kolayca sahip olabilinirken bırakma konusunda başarısız kalınmaktadır. Bağımlısı olduğunuz maddenin cinsi ve süresi önelmiş olmaksızın bırakmaya karar vermek başarmanızın yarısıdır. Gerekli müdahalelerle bu bağımlılıklarınızı geride bırakabilirsiniz.

CEVAP VER