Sağlıklı bir yaşam ve kilo vermek adına diyetisyen başvurmakta ve diyet programına girmektedir. Sürecin doğru yürütülmesi son derece önemliyken diyet listeleri de kritik önem taşır. Profesyonel diyetisyenler tarafından yapılan vücut ölçümleri sonrasında kişiye uygun etkili diyet listesi oluşturulur ve bu listenin harfiyen uygulanması kişiden istenir.
Günden güne faydasını gösteren bir diyet listesi olması isteniyorsa mutlaka kişiye ve metabolizma hızına uygun olmalıdır. Aksi takdirde yanlış bir diyet programı seçilmiş demektir. Uzun süre uygulandığı halde başarıya ve kilo vermeye katkı sağlamayan diyet listeleri etkili değildir.
Peki, diyet listesi içeriği nasıl olmalıdır? Diyetisyenler ve uzmanlar nasıl bir beslenme programını uygun bulmakta ve neleri önermektedir?
Diyet Listesi İçeriğinde Neler Olmalıdır?
Öncelikle etkili bir diyet listesi sahibi olmak ve başarılı sonuçlar elde etmek istiyorsanız bazı günlük alışkanlıklarınızı bir kenara bırakmalısınız. Örneğin; halihazırda fazla kilolarınız var ve her geçen gün sağlıksız bir boyuta doğru gidiyorsanız, bazı hususlarda yanlışlarınızı kabullenmelisiniz. Evden işe giderken hiç yürüyüş yapmıyor veya iş hayatınız uzun saatler masa başında oturarak ilerliyorsa birkaç küçük egzersiz programı ile alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.
Etkili bir diyet listesi beslenme alışkanlıklarınızı değiştirecektir. Beyaz ekmek, tuz, şeker, gazlı içecek tüketimi gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu gıdalar yerine ikame olabilecek yiyecek ve içecekleri diyet listenizde bulundurabilirsiniz.
Etkili bir diyet listesinde neler olmalıdır? Tuz ve şeker haricinde her şey tüketilebilir mi?
Uzmanlar tüm besin gruplarından yeterli gıdanın tüketilmesini ve vücudun ihtiyaçlarının karşılanmasını önermektedir. Zira, tek tip beslenerek veya tek tipe dayanan diyet listeleri sağlıklı kilo vermek anlamına gelmez. Sadece salata veya sebze yiyerek etkili bir diyet listesi oluşturamayız. Ancak dengeli beslenme ve doğru porsiyonlarla etkili diyet listesi içeriği oluşturulabilir.
Kahvaltıda; 1 dilim peynir, 3 zeytin, 2 ceviz, 1 bardak şekersiz yeşil çay, bolca yeşillik, domates ve salatalık tüketebilirsiniz. 2 dilim kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketebilirsiniz.
Ara öğünlerde; ceviz, yoğurt veya 1 porsiyon meyve tüketmenizi önerebiliriz. Ara öğünler sayesinde açlık hissinizi bastıracak, öğünlerde daha dozunda beslenmenizi sağlayacaktır. Metabolizma hızını artırmaya katkı sağlayacaktır.
Öğle yemeğinde; haşlanmış tavuk, hindi veya kırmızı et veya sebze yemeği tüketebilirsiniz. Haftanın belli günlerinde kırmızı ve beyaz et tüketmek protein ihtiyacınızı karşılayacaktır. 1 dilim kepek veya tam buğday ekmeği ekleyebilirsiniz.
Akşam yemeğinde; sebze yemeği ve 2 dilim kepek veya tam buğday ekmeği yanında yağsız yeşil salata tüketebilirsiniz. Ağır gıdalardan ve yağdan mutlaka uzak durmanızı öneririz. Ayrıca akşam öğününde ekmek yerine 3 kaşık bulgur pilavı da tüketebilirsiniz.
Öğünlerde çeşitlilik oldukça önemlidir. Et yemekleri yerine zaman zaman mercimek, nohut gibi bakliyatlar ve yoğurt tercih edilebilir. Bunun yanı sıra ara öğünlerde de farklı meyvelerin tüketilmesi besin dengesini sağlayacaktır.
Diyet programı ve listeniz yanında günlük yürüyüş ve egzersiz hareketleri de kilo verme hızınızı artıracak ve sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Etkili bir diyet listesi için olmazsa olmazlardan biri de su tüketimidir. Sabah uyanıştan itibaren her öğün öncesi ve sonrası birer bardak su içmek metabolizmanızı hızlandıracak, sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Önerilerimiz doğrultusundan kendinize diyetisyen eşliğinde etkili diyet listesi oluşturabilir, sağlıklı sonuçlara adım atabilirsiniz.