Bilim ile Sanatın Buluşma Noktası: Burun Estetiği

191 views

Başarılı Bir Burun Estetiği Ameliyatının 3 Kriteri

Burun estetiği ameliyatı, insan vücudunda yapılan en incelikli estetik ameliyattır. Burnun, yüzün tam ortasında bulunması nedeniyle küçük asimetriler bile göze çarpabilir diyen Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nazım Çerkeş, başarılı bir burun estetiği ameliyatının 3 önemli kriterini anlattı.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nazım Çerkeş; burnun nefes alıp vermek gibi çok hayati bir işlevi vardır dedi ve operasyon sırasında yapılan girişimlerin hem estetik hem de fonksiyonel olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.


Kişinin Yüzüne Yakışan Doğal Burun Estetiği

Dr. Çerkeş “2000’li yıllardan bu yana burun estetiği (rinoplasti), burunda bir dengeleme ameliyatı olarak planlanmaktadır. Operasyon sırasında burnun küçültülmesi, gerekli durumlarda bazı bölümlere kıkırdak eklemeleri ile büyütülmesi, burun ucu açısının değiştirilmesi, septum deviasyonu adı verilen orta kıkırdaktaki eğriliklerinin, burun delikleri ve kanatlardaki genişlik ve asimetrilerin düzeltilmesi mümkündür. Burun estetiği için başvuran hastaların, mevcut durumu ve kusurlarının değerlendirilmesi; kişinin yüzüne yakışan burunun nasıl olması gerektiğinin doğru tespiti, ameliyat sürecinde ilk ve önemli bir aşamadır. Bu aşamada cerrahın estetik görüşü çok belirleyici olmaktadır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası burnun öncelikle kişinin yüzüne yakışması, kaşlar, gözler, yanaklar, dudaklar, çene ile uyumlu olması; ayrıca burun ucu, orta bölümü ve burun kökü adı verilen bölümlerin birbiri ile uyumlu olması hedeflenmelidir. Böylelikle kişinin burun ameliyatı geçirdiği başkaları tarafından anlaşılmayacak şekilde estetik ve doğal görünüm elde edilecektir” dedi.


Sağlıklı Nefes Alıp Verebilen Fonksiyonel Burun Estetiği

Buruna estetik olarak biçim verilirken nefes alma fonksiyonunun korunması önemlidir diyen Dr.Çerkeş; burun tıkanıklığı yaşayan hastalarda ise fonksiyonel girişimlerle bu şikayetin tedavi edilmesi başarılı bir burun ameliyatı için esastır diye sözlerine ekledi.

Dr.Çerkeş “2000’li yıllardan sonra burun iskeletinin fonksiyonel önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Hava alma kanallarını daraltmamak için burun kıkırdaklarını çıkartmak yerine, burunun fonksiyonel özelliklerini koruyan ameliyat teknikleri geliştirilmiştir. Bu sayede burun estetiği ameliyatı sonrası yaşanan nefes alma şikayetleri büyük ölçüde azalmıştır. Günümüzde burun tıkanıklığı ve horlama problemi yaşayan birçok kişi -özellikle erkek hastalar- bu durumun tedavisi için plastik cerrahlara başvurmakta ve burun ameliyatı olmaktadır” dedi.

Tamponsuz Ağrısız Kısa Sürede İyileşme Süreci

Dr. Çerkeş; burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci, kişinin burun yapısına ve yapılacak operasyona bağlı olduğu gibi cerrahın incelikli çalışması ile de yakından ilgilidir dedi. Dr. Çerkeş ayrıca ameliyat sırasında hassas çalışarak dokular üzerinde fazla tahribat oluşturmamanın, kanamanın az olmasını; buna bağlı olarak da şişlik ve morlukların asgari seviyelerde kalmasının sağlandığının da altını çizdi. Dr. Çerkeş  “Konusunda deneyimli cerrahların yaptığı ameliyatlar sonrası morluklar genellikle 4-5 günde geçebilmektedir. Burun üzerine konulan plastik bandaj 6. gün çıkartılmaktadır. Hastalar genellikle 1 hafta 10 gün gibi bir süre içinde işlerine ve sosyal hayatlarına geri dönebilmektedir. İyileşme sürecinde hastaların ağrı şikayeti olmadığını söyleyebiliriz. Burun içine tampon konulmayan ameliyatlar sonrası hastalar operasyondan hemen sonra dahi önemli bir burun tıkanıklığı yaşamamaktadır” dedi.

CEVAP VER