Türkiye genelinde erişkinliğe ulaşmış kişilerde 152 santimin altındaki bireyleri kısa boylu olarak kabul ediyoruz. Erkeklerde bu böyleyken kadınlarda bu boy oranı normal karşılanıyor. Fakat boy kısalığı Turner sendromu denilen rahatsızlıktan dolayı da olabilir. Anne karnında bile anlaşılabilen bu analizle Kromozom’a bakılarak boy ölçüsü tespit edilebiliyor ayrıca bu analiz SGK tarafından da karşılanmaktadır.
Türkiye genelindeki her kız çocuğunun %5’inde rastlanan Turner Sendromu toplumda pek bilinmediği için bir rahatsızlık olarak görünmemektedir.
Uzmanların yaptığı açıklamada, Turner sendromu X kromozomunun azlığı ve ya yapısal bozukluğu sebebiyle meydana gelen genetik bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Hastalığa yakalanma derecesine bakıldığında her kız çocuk doğumunda 2 bin ila 2 bin 500 aralığında olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu rahatsızlığın en belirgin belirtileri olarak ergenliğin gecikmesi, kemiklerde erime, gebe kalamama gibi rahatsızlıklarla kendini gösterdiğini belirtti.
Uzmanlar bu rahatsızlığın pek bilinmediğini vurgulayarak; “Ülkemizde bu rahatsızlığın kesin sayısının bilinmediğini ancak çocuk endokrinoloji kliniklerinde rastlanan hastaların bu rahatsızlığın ne kadar az bilindiğini göstermektedir” dedi.
Gebe Kalamama şikayeti ile gelen 30’lu yaşlardaki kadın hastaların Turner sendromu hastası olduğunu öğrendiğini söyleyen uzmanlar, şu bilgileri verdi;
“Toplum genelinde 152 santim altında olanları kısa boylu olarak kabul ediyoruz. Turner sendromunun erken tanısı büyüme hormonunun tedavisinde yardımcı oluyor. ‘Etrafımızdaki kız çocuklarının boy kısalığı şikayet edilmeyerek tedavi görülmüyor ve önemsenmiyor.’
Tedavi ile 8-10 santimetre uzayabilir
Uzmanlar hormon tedavisinin ardından kız çocuklarının 8-10 santim uzatılabildiğini, çeşitli tetkiklerle rahatsızlığı olan kişilerin yaşam kalitesinin yükseltilebildiğini ifade etti.
Uzmanların küçük yaştaki kız çocuklarının tedavi için hastaneye götürülmesini gerektiğini söyleyerek şunları söyledi;
“Turner sendromunun değişik boyutları var. Hafif boy kısalığı kişileri rahatsız etmiyor. Kendiliğinden ergenlik dönemine rahatlıkla girebiliyor. Kız çocuklarının 13 yaşına gelmesine karşın ergenlikte göğüslerinde büyüme yoksa, 16 yaşına kadar adet geçirmemişse mutlaka bir tedavi görmesi gerekli. Kısa boylu her kız çocuğuna bakılırsa hepsinin tedavi olması gereklidir.” diye konuştu.