Sağlıklı bir spor için önceden belirlenmiş rahatsızlığınızın dışında başka rahatsızlıklarınız olup olmadığını doktor kontrolününde tespit ediniz, aksi bir durumda spordan kaçının.
Sporu aşırıya kaçmadan yapın
Uzmanlar bir çok sporun sağlıklı yaşamak için yaptıklarını belirtirken yaz mevsiminde spor salonlarının fit görünüme sahip olmak isteyenlerle dolu olduğunu belirtti. Spor arklı amaçlarla da yapılsa vücudunun sağlıklı olmasının yanı sıra daha bir çok faydası olduğunu belirtmeler. Sporu bir davranış biçimi haline getirip aşırıya kaçmamak gerekir. Aksi bir durumda baş dönmesi, kalp rahatsızlıkları ve kemik-iskeletlere büyük zarar vermektedir. Bu nedenle spora başlamadan evvel bazı önerilere uymak ve ona göre hareket etmek hayati önem taşıyabiliyor.
Spora başlamadan bilinmesi gerekenler;
Uzmanlar spordan önce 3 altın kurala uymasını gerektiğini belirtti.
1- Spora başlamadan önce spor yapmanıza engel bir durumu olup olmadığını doktorunuza başvurarak kontrol ediniz.
2- Vücudunuza uygun sporlar seçerek, yoğun programlar yerine günden güne artan spor aktivitileri uygulayın.
3- Spora başlamadan önce 15-20 dakika vücudunuzu ısındırın, yapacağınız spora uygun giysi ve ayakkabı kullanınız.
Sporda yaralanmalara dikkat ediniz.
Uzmanlar spor yaparken yaralanmaların çevresel ve kişisel faktörlerin etkili olduğunu belirtti.
Kişisel nedenler olarak; zayıf kas ve kemik yapısı, anatomik bozukluk, daha önce geçirilen ameliyatlar, kronik hastalık ve enfeksiyonlar, psikolojik sorunlar, yaş ve cinsiyet, spor kurallarını uygulamamak olarak sıralanabilir.
Çevresel nedenler olarak; Olumsuz hava koşulları, spora uygun olmayan kıyafetler, kötü malzeme kullanımı ve spor kurallarına uymama olarak sıralanabilir. Çevresel nedenlerle oluşan yaralanmalarda dinlenilmeli yaranın üstüne 10-15 dakika süreyle buz tedavisi uygulanmalı. Fakat buz tedavisinde 2 saat arayla 5-6 kez uygulamanız oluşacak ödemi dağıtacaktır. İlk yardım yapılan bölgeyi bandajla sararak en yakın uzmana muayene için götürülmelidir.